Готуємо стейк з риби

Рибні стейки вважаються ресторанною стравою, тому ми не так часто їх готуємо вдома, а даремно. Риба ідеально підходить як для званого обіду, так і для романтичної вечері. Це смачна страва, що  виглядає вишукано і не складна в приготуванні, якщо знати деякі секрети 😉

ОБИРАЄМО РИБУ ДЛЯ СТЕЙКУ

Для стейку візьміть рибу  із щільною м’якоттю та мінімальною кількістю кісток. Найкраще підійде форель, зубатка, лосось, сьомга або тунець. Бажано, щоб риба була великою, оскільки правильний стейк повинен бути розміром з долоню. У магазинах продають готові стейки, але, як правило, в замороженому вигляді. Я рекомендую купити свіжу рибу і обробити її самостійно. Ступінь її свіжості визначити легше: у неї ясні і чисті очі, щільно прилегла до тушки луска, цільні плавники, червоні або рожеві зябра і приємний, трохи солонуватий запах. Не купуйте рибу, якщо у неї дуже суха луска, каламутні очі, сірі зябра і занадто рибний запах.

При виборі заморожених стейків і риби звертайте увагу на термін придатності продукту і його форму – якщо риба виглядає деформованою або пошкодженою – її заморожували не один раз. Про повторну заморозку говорить також  іржавий відтінок крижаного шару на рибі.

ОБРОБЛЯЄМО РИБУ ПРАВИЛЬ

Добре промийте рибу, очистіть її від луски, відріжте плавники і обсушіть рушником. Викладіть рибу на обробну дошку, відокремте гострим ножем голову і розріжте тушку на порційні шматки товщиною 1,5-2,5 см. Що стосується черевця, то краще його не надрізати, якщо ви готуєте стейки, оскільки черевні м’язи містять багато цінного жиру. Найпростіше видалити вміст без надрізу самого черевця, безпосередньо при порізці на стейки.

МАРИНУЄМО СТЕЙКИ

Посоліть шматки риби з обох сторін, посипте їх білим перцем і улюбленими прянощами. Для прискорення обсмажування і насичення риби новими смаками та ароматами, стейки можна замаринувати, тільки не використовуйте для маринаду оцет, який  знищить аромат риби. Найкращі продукти для маринаду – лимонний або апельсиновий сік, соєвий соус, оливкова олія, біле вино і прянощі, серед яких особливо рекомендую розмарин і ароматну зелень. Спочатку рибупосипте сухими приправами, а потім збризніть соком цитрусових і оливковою олією, рівномірно розподіляючи маринад по поверхні стейків. У маринад для смаку можна додати трохи, часнику, цибулі, цукру або меду, тривалість маринування залежить від щільності риби і становить 20-30 хвилин.

СМАЖИМО

Стейк з риби смажать на сковороді, в духовці, на вугіллі, в мультиварці або в аерогрилі. У сковороді-гриль можна обсмажувати стейки без масла, але це актуально тільки в тому випадку, якщо ви на дієті. Невелика кількість олії (близько 1 ст. л. на сковороду) необхідно для формування смачної та апетитною скоринки, завдяки якій в рибі зберігаються соки і корисні жири. Крім цього, стейки виглядають красиво і апетитно, якщо приготовані на ребристій поверхні, хоча смажити їх можна і в чавунному посуді. У перші 7 хвилин рибу смажать на повільному вогні при закритій кришці, щоб вона добре пропарилась  і стала м’якою. Після цього можна зняти кришку і додати вогню для рум’яної скоринки (якщо олія занадто розбризкується, накрийте сковороду спеціальною сіткою).

Готовність стейку перевіряється легко -проткнуть його ножем, якщо на поверхню виступить білок – риба готова.

ПОДАЄМО

Якщо ви смажите стейк на грилі, то помістіть з рибою на решітку шматочки овочів – баклажани, кабачки, гарбуз, болгарський перець, цибулю і моркву. Як гарнір разом з овочами можна подавати рис, кускус, картопля або пасту. З рибними стейками добре поєднуються запечена спаржа, броколі з зеленим горошком, овочеве пюре і зелень. З заправок підійде тартар, бешамель, соєвий або сирний соуси, прикрасити страву можна оливками і лимоном.

СМАЧНОГО!

Advertisements

Залишити відповідь

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out / Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out / Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out / Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out / Змінити )

З’єднання з %s