Буженина на великодній стіл

1. Домашня буженина

Шматок свинини без кістки (окіст, шия, корейка з шаром жиру зверху) вагою 1,5-2 кг, 1 велика головка часнику, 2 моркви, 5 лаврових листків, 1,5-2 ст. л. солі, 1 ст. л. горошин чорного перцю або суміші перців.

Витріть м’ясо вологою тканиною або промийте під проточною водою, висушіть. Моркву поріжте довгими брусочками. Часник обробіть на часточки, половину поріжте тонкими пластинками. 2 лаврові листки поламайте на великі шматочки. У м’ясі зробіть надрізи, нашпигуйте їх шматочками моркви, часнику і лаврового листка. Часник, що залишився пропустіть через прес, лаврові листки і перець роздрібніть качалкою або перетріть з сіллю в ступі. Потім змішайте сіль, часник, лавровий листок і перець та ретельно натріть цією сумішшю м’ясо. Загорніть м’ясо в кілька шарів фольги і поставте в холодильник на 2 години (а краще на ніч).

Духовку розігрійте до 180 С та запікайте м’ясо 2 години. Потім розкрийте фольгу, збільшіть температуру до 220 С і запікайте ще 15 хвилин – для утворення скоринки. Витягніть з духовки та дайте м’ясу дійти протягом півгодини – і можна подавати.

Поради

  1. Щоб часник і морква не вивалювалися з м’яса, зробіть в ньому хрестоподібні надрізи.
  2. Щоб м’ясо було красивим в розрізі, нашпигуйте його морквою уздовж шматка.
  3. Як варіант, крім брусочків моркви, нафаршируйте м’ясо уздовж шматка смужкою селери- зріз вийде різнобарвним.

2. Буженина в сметані

1 яловича вирізка (вагою до 1 кг), 1 лавровий листок, 1 ч. л. сушеного часнику, 3 ст. л. сметани, по 0,5 ч. л. солі і чорного меленого перцю.

М’ясо вимити, обсушити, натерти сіллю і перцем, посипати подрібненими лавровими листками і часником, обмазати сметаною і загорнути в конверт з фольги. Дати постояти 1 годину при кімнатній температурі.

Розігріти духовку до 250 С. М’ясо викласти на деку і запікати 30 хвилин. Потім духовку вимкнути, але м’ясо не виймати, поки духовка повністю не охолоне.

Поради

Найкраще готувати таку буженину ввечері: за ніч духовка якраз охолоне – і вранці можна подавати ароматне м’ясо до святкового столу.

3. Буженина пікантна

1,5 кг свинини, 1 головка часнику, 1 стручок гострого перцю, 150 г гірчиці із зернятками, 30 мл соєвого соусу, 0,5 ч. л. чорного меленого перцю, 1-2 ст. л. сухого чебрецю.

М’ясо вимити і ретельно обсушити. Часник розібрати на дольки, кожну розрізати навпіл. Перець нарізати кружечками (насіння видалити). Нашпигувати м’ясо часником і перцем. Візьміть медичний шприц на 10 мл та наберіть в нього соєвий соус і, роблячи глибокі проколи по всій поверхні м’яса, потроху введіть в них соєвий соус. На добре розігрітій скороді  обсмажте м’ясо з усіх боків по кілька хвилин, щоб утворилася скоринка, яка збереже всі соки всередині. Обваляйте м’ясо в суміші чебрецю і перцю, натріть гірчицею, щільно загорніть в кілька шарів фольги і поставте в холодну духовку. Включіть духовку та нагрійте її до температури 180 С і запікайте 2 години з моменту включення духовки. Витягніть м’ясо з духовки, дайте йому дійти протягом півгодини, не розкриваючи фольги – і можна подавати.

СМАЧНОГО ТА ВЕСЕЛИХ СВЯТ!

Advertisements

Залишити відповідь

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out /  Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out /  Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out /  Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out /  Змінити )

w

З’єднання з %s